vineri, 10 decembrie 2010

De ce greşim???

După ce faci o greşeală, gândul la acea secundă de dinaintea dezastrului, clipa aceea în care, dacă ai fi făcut stânga şi nu dreapta nu te-ai mai fi aflat aici, este gândul care te obsedează. Cât de uşor te-ai fi strecurat pe lângă eroare dacă în acel moment ai fi procedat altfel! Cât de logice păreau lucrurile în acea secundă, iar tu ai făcut exact ce nu trebuia! De ce? De ce greşim? Cum greşim?


Din experienţa proprie şi a celorlalţi, dar şi din multele episoade din „Secundele dinaintea dezastrului” vizionate, am remarcat că oamenii, în general, greşesc din... grabă. Nu, nu din neştiinţă, pentru că mă refer aici la acele greşeli pe care le faci, dar pe care ai fi putut să nu le faci, pentru că eşti destul de inteligent. Graba strică într-adevăr treaba în cele mai multe cazuri. Nu ne facem destul timp pentru a gândi şi acţiona şi, de aceea, eroarea se petrece.

Cele mai de temut erori, cele mai dese şi pe care le regreţi cel mai intens, sunt însa cele făcute din cauza că ţi-a fost... lene să te documentezi, să întrebi, să te pregăteşti, să planifici, să testezi şi tot aşa. Din neatenţie şi din lene comiţi cele mai dureroase erori. Dureroase pentru că te urăşti pe tine pentru că ştii DE CE ai procedat aşa.

A treia cauză a greşelilor umane este cea pentru care se inventează cele mai multe scuze: frica. Pentru a te feri de ceva, din cauza că îţi este frică, alegi să faci anumite lucruri care nu sunt tocmai bune. O parte din acestea devin la rândul lor greşeli. Rezultă astfel că ai greşit din frică. Frica te-a împins să procedezi într-un anumit fel, iar de cele mai multe ori, tot ea este cea care nu te lasa sa vezi lucrurile clar.


Ştim cu toţii cât de mult regretăm orice greşeală. O acceptăm apoi, în momentul în care conştientizăm că am învăţat ceva din ea. Mai târziu, când greşeala noastră se pare că aduce numai beneficii, o iubim! Secunda aceea la care ne-am gândit în mod obsesiv devine şi mai importantă acum: „Ce bine că am făcut totuşi stânga şi nu dreapta!”.
Iată cum, în jurul greşelilor, erorilor, prostiilor, sau oricum vrei să le numeşti, roiesc unele dintre cele mai intense sentimente ale omului. De aceea, greşeala devine o experienţă aparte a fiecăruia dintre noi. Analizeaz-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu